dilluns, 22 d’octubre del 2012

Reacció química d'un ou amb vinagre.


Ja hem començat amb la nostra secció d'experiments, anomenats Tico-Experiments.
El passat divendres la nostra companya Clàudia ens va presentar el següent experiment: reacció química d'un ou amb vinagre. Aquest experiments és dels que anomenem de llarga durada, és a dir, no podem veure el resultat al moment in situ si no què hem d'esperar uns dies, en aquest cas, el cap de setmana. Així que la Clàudia ens va portar un recipient amb vinagre i un ou i ens va explicar l'experiment. Simplement s'ha de introduir l'ou a dintre del recipient amb vinagre i esperar a veure què és el que passa. Hem de dir que vam tapar amb una tovallola el recipient per a que ningú observara aquest matí el recipient.

L'ou i el recipient amb vinagre.
Avui dilluns, a la tarda, amb tota la expectació de la classe hem donat pas a veure què havia passat i ens hem trobat amb la closca de l'ou no hi era!!! Tots els alumnes han quedat bocabadats i damunt l'ou tenia una textura com una pilota de goma... increïble!

L'ou dintre del recipient amb la closca fora.
A fora tenim un altre ou de prova.

Hem tret l'ou del recipient i l'hem rentat amb aigua. 
L'ou ha augmentat de grandària i ha canviat la seva textura.

L'explicació científica ens diu que l'ou conté una closca que posseeix molt de calci, el qual trobem en la forma de carbonat de calci. D'altra banda, el vinagre posseeix àcid acètic que reacciona amb el carbonat de la closca de l'ou. Com a resultat de la reacció química s'obté diòxid de carboni, que és el gas que es desprèn en petites bombolles, aigua i també acetat de calci. A més, com podeu veure, l'ou també augmenta la seva grandària ja que el vinagre travessa les seves capes, que són permeables, i entra dintre de la membrana.


La Clàudia el divendres passat.

7 comentaris: